2020, blog, Élmények, Fertő-táj, helyi termékek, növények, programok, sopronkörnyékiprogramok

Nyári visszatekintő, avagy Edó és Renka kóstolója

Tartozom még egy kóstolós program bejegyzésével. Ezúton most ezt pótlom. Egy kicsit szeretnélek felmelegíteni így benneteket ezen a hűvös őszi napon.

Augusztus 22-én lovaskocsira ülve – mint máskor is elmentünk Lászlómajorba, megtekinteni a Fertő-Hanság Nemzeti Park bemutató majorságát. De ezúttal odafele menet; meglátogattuk Fertőszéplakon Téglás Editet (Edó) és Kis – Szabó Renáta Katalint (RenKa) újdonsült műhelyében.

Mindkettőjüket már régebbről ismerem, és nagyon megörültem, amikor örömteli izgalommal újságolták, hogy egy közös alkotó műhelyet készítenek elő. Pont beszélgettünk egy közös Leader Védjegyeseknek szervezett tanulmányúton, a jövőbeni kóstolós programokról, így megkértem őket, hogy prezentálják a termékeiket. Mivel nekem szívügyem a helyi termelők kiváló minőségű termékeinek bemutatása, így nem volt kérdés, hogy a kóstolós paletta az ízletes lekvárokkal illetve finom szörpökkel bövül.

Annyiban volt más a program az előzőekhez képest, hogy most a kóstolót megszakítottuk egy fertőszéplaki kiruccanással és meglátogattuk a lányok “újdonsült”műhelyüket.

Edó különleges lekvárjaival és pesztóival várt minket. A rumos meggylekvár és a mákos baracklekvár Edó kreativításáról tesz tanúbizonyságot. Míg meg nem kóstoltuk, nem is gondoltuk volna, hogy ennyire passzolnak ezek az összetevők egymáshoz. A bazsalikomos pesztó és cukkinikrém – aki szereti ezeket, annak nem kell mondanom, hogy micsoda ízkavalkád fogadott minket. Talán némelyikötök emlékszik is egy megosztásomra a karantén idejéből, amikor erről posztoltam. Nagyon szeretem a cukkinit, mert rengeteg felhasználási módja van. A krémje pedig egy reggelinél, szendvicsbe vagy vacsorához kitűnő választás.

RenKa szörpjei attól különlegesek, hogy mézzel illetve nyírfacukorral édesíti meg azokat. Ettől nem túl édesek, aminek óriási előnye, hogy ha megiszol egy pohárral, nem leszel utána ismét szomjas. Hanem az igazi bodza illetve akác ízt érzed. Saját kezüleg szedett bodzából és akácbólkészített bodzaszörppel és akácszörppel várt minket. A lovaskocsikázás közben eléggé megszomjazott a társaság, így igazi felüdülés volt számunkra az “üdítők”. Ugye milyen szép a magyar anyanyelvünk?! Figyelj csak, hogy is mondjuk: “felüdít”, “üde és friss leszel tőle.

Lehet néhányan azt gondoljátok túlzok. De én tudom, hogy ezek a termékek nem csak hogy finomak, de “tiszták” is! Mit értek ez alatt? Nincsenek bennük egészségre ártalmas tartósítószerek (pl. nátrium benzonát), nincsenek “agyon – cukrozva”. Helyi termékek, nem kellett messziről beszerezni az alapanyagot sem, mert itt a Fertő-tájon növekedtek ezek a növények.

Ismerem a csajokat és látom, hogy fantasztikus szenvedéllyel és Isten adta kreativitással készítik úgy el a termékeiket, hogy az egészséges és finom legyen.

Helyettem most beszéljenek a képek.

Mosollyal fogadtak minket már a műhely ajtajában

Javaslom keresd a helyi termelők termékeit. Tudsz beszélgetni a termelővel, mit hogy készíti és megfelelő információd tekintetében, meg tudod ítélni hogy az adott termék valódi (!) helyi termék – e vagy sem. Ezzel nem csak a helyi termelőt támogatod, hanem a Földnek is jót teszel. Hiszen nincsenek szállításból adódó káros kibocsátási gázok és nem ment át az adott termék ezer és kismillió kézen, ami még inkább bizonytalanná teszi a termék forrását, hogy hol termelték, mikor illetve hogy készítették el.

Boldog vagyok, hogy elsők lehettünk, akik résztvettek Edit és Reni műhely – látogatásán! A jövőben is biztosan találkozhattok ezekkel az ízletes és minőségi termékekkel.

Köszönöm Lányok ezúttal is még egyszer a meghívást!

Jövőre még több meglepetéssel és változatos kóstolós programokkal készülök!

Ettől függetlenül őszi és téli programokkal is készülök!

2 című bejegyzés “Nyári visszatekintő, avagy Edó és Renka kóstolója” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük