Élmények

Egy borjú születése (videó!)

Olyan csodálatos dolognak voltam részese, amely nem is foglalható szavakba. De mindenképpen szeretném Veletek megosztani, kedves Barátaim!

Megpróbálom elmesélni nektek ezt az élményt, így bocsássátok meg, ha nem vagyok egy Jókai Mór. De igyekszem! Íme első blog bejegyzésem:

Mai napon ahogy hazafelé tartottam, megpillantottam egy fekvő szürkemarha tehenet a többi között, Lászlómajor melletti karámban. Ez a Fertő-Hanság Nemzeti Park Bemutatómajorsága. Mint tudjuk a szürke szarvasmarha; egy régi magyar háziállatfajta, amelynek származása vitatott, de ebbe most nem mennék bele.

A tehén feküdt, először csak a hátát láttam és nem is tudtam először mi a baja, mert így ebből a szögből nem volt egyértelmű. Egyszer csak előkandikált egy pár pata….hoppá- gondoltam itt egy borjú fog megszületni. Vártam…és képzeljétek-  nem is sokáig!

A tehén egy picit még vajúdott és egyszer csak felállt és az állatból kilógott a kis újszülött…olyan volt mintha nem is élt volna…de egyszer csak pislantott. Megnyugodtam, akkor nem lehet nagy gond! Mivel életemben először láttam ilyet így -érthető mód- izgultam!

Egyszer csak egy nagy “placcs” és kipottyant az a kis tünemény!!! Akárki gondolhatta volna abban a pillanatban- aki persze még soha nem látott ellést- hogy ez a kicsi, most nyakát törte. De nem! Az anyuka gondosan szépen lenyalogatta a kis állatról a méhlepényt, a borjú pedig reszketett, mint a kocsonya. Minden bizonnyal fázott, hiszen gondoljunk csak bele, hogy abból a jó kis melegből (38-39 Celsius fok), szó szerint kipottyant a 10 fokba, 50 fok különbség!

Pedig ennek a bocinak még szerencséje volt, hogy nem a jeges télbe született!Ezeket az állatokat ún. ” ridegtartásban” tartják, ez azt jelenti nem kell neki istálló. A borjak néha a havas télbe születnek meg!

Egy szó mint száz, fantasztikus, felemelő és megható élmény volt! Nem tudom elmondani- látjátok próbálkozom! Egyszer ilyet mindenkinek látnia kell! Egy órán keresztül ott álltam és néztem, hogy milyen csodálatos a természet és az állatok is,- mint az ember babusgatja a kis csöppjét, a legdrágábbat, akit világra hozott! Boldog vagyok, hogy ennek az eseménynek részese lehettem.

Ekkor az anyukám jutott eszembe, hogy milyen lehetett neki az a pillanat, amikor megszülettem….

Gondoljon ebbe bele mindannyiunk egy picit….. amíg lehet szeretgessük az anyukánkat, legyünk hálásak mindennap az életért! Ha pedig nem élnek is fizikailag, a szívünkben tovább élnek, sőt bennünk!

Remélem megbocsátjátok a személyesebb hangvételű bejegyzést- de aki ismer tudja úgy is- nagyon megérintett ez a történés!

Ismét megélhettem- egy kicsit másképpen-, hogy a természet nem ismer határokat!

Hálás vagyok, hogy megélhettem!

Írta: Tislér Diána

Videó a születés utáni pillanatokról:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük