Éjszakai túrák

Éjszakai túra Hegykő határában, avagy az állatok és a növények titkos éjszakai élete

A program egy kis ízelítőt ad az éjszaka aktív élőlények  életéből. Az ember inkább nappal mozog a természetben, így furcsa lehet az, hogy naplemente után, „úgy szólván” elcsendesedik minden. Pedig ez nem fedi a valóságot.

Ilyenkor sok állat előmerészkedik és ha szerencsénk van, akkor egy – egy állat elsurranó lépteit vagy elsuhanó szárnycsapásait a horizont vörös színében látjuk, vagy éppen halljuk.

Megtudhatjuk, hogy kik azok, akik hallatják hangjukat és kik azok, akik ilyenkor feromonokkal (szaganyagokkal) „beszélgetnek” vagy kommunikálnak egymással.

Denevéreket hallunk elcikázni fülünk mellett, a fűben szentjánosbogarak felvillanó násztáncukat járják, baglyok figyelmeztető kiáltása hallatszik, lábunk alatt néhol békák ugrándoznak.

Sok minden történik egyszerre, hirtelen azt se tudjuk hova kapjuk a fejünket vagy inkább a fülünket. 

DE pánikra semmi ok, a programok során még nem ettek meg senkit:) A Fertő-táj ellátja az élővilágot elegendő élelemmel! (megjegyzés: én még élek – túravezető 🙂

Mi csak csodáljuk, hogy mennyire kifinomultak az állatok érzékszervei és mi emberek ebben mennyire alulmaradunk. Az elmúlt években rengeteg új kutatás látott napvilágot, amiről mindenképpen szó esik.

De ami igazán ámulatban ejtő minden alkalommal – ha felhőmentes az idő – hogy lelassulva együtt az időtlenségben, felnézünk az égre és a csillagok ámulatba ejtő szépsége láttán, szótlanul csak állunk és ráébredünk: mily kicsinyek vagyunk mi emberek ebben a „Nagy egészben”.

 

JÓ tanácsok:

  • Felszerelés nem árt: fej – vagy zseblámpa
  • Fújd be, ha allergiás vagy: Ha valaki érzékeny a szúnyogcsípésre vegyen fel hosszú ujjú pólót és hosszú szárú nadrágot. Esetlegesen szúnyogirtóval a találkozóhelyen fújjuk be magunkat. (Javaslat: levendulaolaj, zsályaolaj- totál természetes)
  • Ne fújd be magad parfümmel! Nem csak láthatatlan leszel – viszonylag- az állatoknak, de több illatot fogsz érezni Te is és mi is:)

Időpontok: (Megrendelésre egyéb időpontokban is!)

2022. júliustól

Tízforrás Fesztivál idején július 8. és 17. között 21:00-tól a Szent Mihály templomtól indul (Csipke Ház mellett) – pontosítjuk még az időpontokat!

Programdíj: kedvezményesen: 2800 Ft/ felnőtt 1800 Ft/ gyerek 6-14 éves illetve nyugdíjas

Minimum programdíj: 12.000 Ft

Találkozóhely:
Hegykő, Szent Mihály Templom

GPS koordinátája: 47°37’20.9″N 16°47’41.8″E

Találkozás időpontja:
21:00
Program időtartama:
kb. 1,5 –  2 óra

Túra hossza csak 3 km!

Előzetes jelentkezés szükséges! Illetve igény szerint is megrendelhető / hétköznap is!

Előjelentkezés:
Tislér Diána
természetvédelmi mérnök és túravezető
Tel:+36/70/2298483
E-mail: tislerdiana@gmail.com

Fotó: Macskabagoly – Nagy Bertold Photography