Madarak

Gyűrűs piroslábú cankó

Szenzáció!!!

Muszáj azonnal leírnom, mert annyira izgatott vagyok az örömtől!!

Miről is van szó? Csak szépen sorban….

Úgy kezdődött, hogy ma reggel pirkadatkor egy kis csapattal madarászkodtunk és figyelmesek lettünk egy gyűrűs madárra, egy piroslábú cankó volt az! Spektív segítségével leolvastam a gyűrű számát, ami igazából egy betűsor. “IAK”

Ezt jeleztem a túra után Hadarics Tibornak -a Fertő-Hanság Nemzeti Park kollégájának, aki mindent tud a madarakról- ezután ő többször felhívott a madár miatt. Újabb és újabb információk miatt!

A fentebb látható madár sajnos nem a gyűrűzött madár, de a forrásban olvashattok erről a fokozottan védett fajról bővebben: termeszetbolond.hu

Kiderült, hogy a madarat 2011 júniusában Salina di Commacchio-ban Olaszországban (!!!) gyűrűzték meg, és ezt a madarat többször látták már itt a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban. A madár 7 éves körüli lehet, mivel fiatalként gyűrűzték meg! Tibor szerint, az is lehet, hogy nálunk kelt ki. Mivel többször látták az elmúlt években is itt nálunk; így elmondható, hogy egy visszatérő “vendégünkről” van szó. De az is lehet, hogy nem is itt fészkel, csak itt megáll “egyet kajálni”, hogy felkészüljön a további útra!

Bemásoltam ide egy térképet, hogy lássátok mekkora távolság van; Salina di Comacchio és Fertőújlak között. Légvonalban- mint Tibor mondta- 491 km a távolság. De nekünk ez, autóval több, mint 700 km és több mint 8 órás utat jelent!

Egy oldalt is találtam a hellyel kapcsolatban: kattints ide

Egyet nagyon bánok, hogy nem készítettem képet róla…amikor túrát vezetek a fotózás sose jut eszembe. Ez jó lecke volt! De még talán van remény; mert a vendégeim komoly fényképezőgépekkel voltak felszerelve-hátha valamelyik képen felbukkan a “nagy utazó” 🙂

Annyira szuper ez a madárgyűrűzés- dolog!

Szóval -kedves barátaim- mindig csakis kizárólag nyitott szemmel járjunk, mert sose tudhatjuk mikor lep meg minket a természet “határtalanságával”!