Éjszakai túrák

 

A hegykői Szent Mihály templom parkolójában találkozunk, felszerelkezve fej – vagy zseblámpával. Ha valaki érzékeny a szúnyogcsípésre vegyen fel hosszú ujjú pólót és hosszúszárú nadrágot. Esetlegesen szúnyogírtóval a találkozóhelyen fújjuk be magunkat.

A program egy kis ízelítőt ad az éjszakai élőlények aktív életéből. Az ember inkább nappal mozog a természetben, így furcsa lehet az, hogy naplemente után, „úgy szólván” elcsendesedik minden. Pedig ez nem fedi a valóságot. Ilyenkor sok állat előmerészkedik és ha szerencsénk van, akkor vagy elsurranó lépteit vagy elsuhanó szárnycsapásait a horizont vörös színében látjuk, vagy halljuk.

Megtudhatjuk, hogy kik azok, akik hallatják hangjukat és kik azok, akik ilyenkor feromonokkal (szaganyagokkal) „beszélgetnek” vagy kommunikálnak egymással. Denevéreket hallunk elcikázni fülünk mellett, a fűben szentjánosbogarak felvillanó násztáncukat járják, baglyok figyelmeztető kiáltása hallatszik, lábunk alatt néhol békák ugrándoznak. Sok minden történik egyszerre, hirtelen azt se tudjuk hova kapjuk a fejünket vagy inkább a fülünket. De pánikra semmi ok, ők látnak minket. Mi csak csodáljuk, hogy mennyire kifinomult az állatok érzékszervei és mi emberek ebben mennyire alulmaradunk. Az elmúlt években rengeteg új kutatás látott napvilágot, amiről mindenképpen szó esik. De ami igazán ámulatban ejtő minden alkalommal – ha felhőmentes az idő – hogy lelassulva együtt az időtlenségben, felnézünk az égre és a csillagok ámulatba ejtő szépsége láttán, szótlanul csak állunk és ráébredünk: mily kicsinyek vagyunk mi emberek ebben a „Nagy egészben”.

2020-ban

augusztus 16. (további időpontok hamarosan)

Programdíj: 2500 Ft/ felnőtt 1500 Ft/ gyerek 6-14 éves illetve nyugdíjas

Minimum programdíj: 10.000 Ft

Találkozóhely:
Hegykő, Szent Mihály Templom

Találkozás időpontja:
21:00
Program időtartama:
kb. 1,5 –  2 óra

Túra hossza csak 3 km!

Előzetes jelentkezés szükséges!

Előjelentkezés:
Tislér Diána
természetvédelmi mérnök és túravezető
Tel:+36/70/2298483
E-mail: [email protected]