Elgondolkodtató

Kína gazdasági fejlődése, a környezetszennyezés, és mi

Aki már egy ideje követi a blogomat, az tudja hogy általában vidám témákat szoktam hozni, élményeket, amik majd szétvetnek és muszáj elmondanom.

Ez is olyan, csak éppen nem vidám, bocsássátok meg, de muszáj erről is beszélnünk!

(Ha esetleg valakinek más a véleménye elfogadom. Ez most az én személyes illetve szakmai véleményem.)

Ott kezdődött, hogy megosztotta közösségi oldalán egy napilap a hírt; miszerint a Kínából neten rendelhető  22 dollár alatti árucikkeket is  2021-től megadóztatják.

Na most én, nem megyek bele ennek a különféle gazdasági részleteibe, nem is az én tisztem. És tényleg előre is elnézést, ha valaki ezt tényleg csak anyagi oldalról közelíti meg és megint csak az állam csúnya trükkjének látja…de én, mint természetvédelmi mérnök, ennek a témának a természetvédelmi aspektusáról szeretnék beszélni.

Megint azt látom, hogy “nem látjuk a fától az erdőt”…. csak az anyagi vonzatát látjuk, hogy nekünk milyen rossz lesz, többe fog kerülni. Előre vetítve nem rendelek Kínából telefont, se semmit. Igaz elkerülhetetlen, hogy a boltban olyan telefonalkatrészt vagy harisnyát vegyek, ami Kínából érkezett. Biztos van olyan is, aki szeretne spórolni.

Kínának fejlettebb a gazdasága. De belegondolt már ebbe valaki józan paraszti ésszel, hogy ez miért van így?! Talán köze lehet mégis annak, hogy Kínának semmiféle környezetvédelmi törvénye nincsen?! Csak az utóbbi pár évben igyekeznek valamit tenni a környezetükért, mert több millióan meghalnak szennyezett levegő miatt! Ez most lehet nem döbbent meg senkit, de el tudjuk azt képzelni, hogy nem tudsz kimenni a házból, lakásból és sétálni egyet?! Nekünk ez itthon még természetes!

És honnan származik a füst?! Hát igen a gyárakból! És miért ontják a mérgező füstöt? Mert nincs  környezetvédelmi törvényük és egy a lényeg a profit!

Miért gyártanak annyi telefont és újnál újabb tabletet? Mert nekünk nem elég az annyi! Már hallom a fülemben a gazdasági szakemberek szájából! Hisz ez pörgeti a gazdaságot, és a GDP is növekszik! Csakhogy,  ahogy nő a GDP úgy nő a környezetszennyezés mértéke!Ezt nem én mondom, hanem a szakemberek! És mivel semmit nem tesznek ellene, tehát nincs megadóztatva- nincs ellenőrizve, sőt az emberek egy kutricában élhetetlen állapotok között a “modern rabszolgaság” áldozatai güriznek, így még fele annyi bért se fizetnek nekik amennyit megérdemelnének! (De jó, csak 700 Ft volt a plüss! Ha az annyi akkor miért annyi?!

Nem húzhatjuk ki magunkat ez alól, mi vagyunk a fogyasztók! Én is! De több dolgot tehetek! Olyan telefont veszek, amit nem kell 2 évente lecserélni, és nem futok a boltba azonnal, mert kiadták az új iPhone-t! Sőt az iPhone visszaveszi a selejt telefonokat és újrahasznosítja az alkatrészeit. Az igaz, nem tehetünk mi kisemberek semmit sem az ellen, hogy nincs itthon telefongyártó cég stb. én ezt mind- mind értem. De hagytuk, hogy ez az ország speciell itt most Kína tönkre tegye saját természeti környezetét, hogy fejlődjön! Senki sincs ellene a fejlődésnek, legyen! De könyörgöm ne úgy, hogy szennyezzük folyóinkat és a levegőt…..Legyen ez példa előttünk! És remélhetőleg országunk előtt is. És amikor az előbb levittem a szelektívgyűjtő konténerbe a papírt, és a műanyagot- ami 3 heti szemetem  literes kukában- és a műanyagba bele van dobva az üdítő és van benne még folyadék…és a kommuniális szemetesben pedig összehajtva benn a papír karton! Emberek mit csinálunk! Nem élünk a lehetőségekkel.

Nem török senkin se pálcát, ne érts félre! De kérlek, aki ezt most olvasod gondolkodj el azon, hogy mit tehetnél TE a világért! El akarják hitetni velünk, hogy mi nem tehetünk semmit! De ezt ne hidd el! Igenis befolyásolhatjuk a Föld nevű otthonunk jövőjét!

Kell nekünk annyi cucc? Én szenvedek, és bevallom sok cuccom van és küzdök, hogy NE LEGYEN! Ti nem?

Mert lássuk be feleslegesen gyűjtögetünk….

Vajon mennyi dolog kell az élethez? Irigykedve gondolok azokra a természeti népekre, akik még harmóniában élnek a természettel. Talán mára már más a helyzet, mert nem tudják, miért nincs annyi élelmük, mert a ” fehér” ember leírtja az esőerdőt, elvezeti az Amazonast, elveszi a heringet, nincs hal…

És ezt mind miért? Mert olyan terméket kell előállítani, amit mi megveszünk a boltban és az interneten! Gondolok itt azonnal a pálmaolaj tartalmú termékekre. Én most már lassan 4 éve bojkotálom a Nutellát, a Head and Shoulderst stb. ami mind-mind azért van a  polcon mert mi meg akarjuk venni! Van alternatíva, én még élek:):):)

Addig míg közvetlenül nem érint minket a környezet e drasztikus változása, addig nem foglalkozunk vele! “Szapulja” mindenkit Kínát, hogy nem akar csökkenteni a CO2 kibocsátását, de …kérdezem én… ki veszi meg azt a tömérdek mennyiségű terméket?!

Mi. A nyugat.. A világ… de mi emberek.

Ezen már igyekszik változtatni mert ők már megtapasztalták milyen az élhetetlen környezet. Pedig egy igen természettisztelő népről van szó. Fantasztikus hagyományokkal! Ajánlom egyik kedvenc természetfilm sorozatomat: Vad Kína

Tudom, komplex a téma, és csak nagyon vékony szegmensét érintettem a témának, de remélem gondolat indító volt, senkit nem akartam bántani ezzel, még lehet más is a véleményünk, nem baj- csak tegyük ezt úgy, hogy a Föld éljen. Tedd meg otthon! Ott kezdődik a  környezet- és természetvédelem!

Nem az államnál, nem a nemzeti parkoknál, nem “Piripocson” meg az Óceánok partján, hanem ott ahol most vagy! Hogy élsz?! Mekkora az ökolábnyomod? (Kattints rá, számold ki!) Mi az amin változtathatsz?

Rengeteget lehet erről olvasni a neten! Tudatosan élő – már kipróbált praktikák vannak! És ha követed ezeket a dolgokat, (lásd: pl. hazai termékek, hézitojás, tej, kenyér kovásszal stb., műanyagszatyor mentesség stbstb., Sodium Laureth Sulfat mentes tusfürdő- jé van szappan:)és még szemét sincs utána, mosószerek mit használtak nagyanyáik stb.) egészségesebb és boldogabb életet élhetsz és olyan világot adhatsz örökül a következő generációnak, ami élhető mindenki számára!

Pár link ahol olvashatsz Kínáról és annak környezetszennyezéséről és kétségbeesett intézkedéseikről: 2017-2018-as cikkek!!!

http://www.erdekesvilag.hu/oriasi-kornyezetszennyezes-kina-vizeinek-allapota-37-foton-bemutatva/

https://piacesprofit.hu/klimablog/betiltott-gazokkal-karositja-az-ozonreteget-kina/

http://www.origo.hu/gazdasag/20171129-kina-rengeteg-penzt-kolt-a-kornyezetszennyezes-megfekezesere.html