Élmények, Madarak

Kígyászölyv

Kedves Mindenki!

Benne vagyunk nyakig a nyárban: minden zsibong, zsizseg, zümmög, ugrik és énekel a természetben!!!

Annyi minden történt mostanában: nem is tudom hol kezdjem…..Minden túrán történik valami új és új;  le se tudom írni azt a sok újdonságot, amit megéltünk együtt (Veletek), természetbarátokkal!

Volt itt kérem kígyászölyv, meg lovaskocsikázós “vihar-túra” utáni csodás szivárvány és Skandináviából idelátogatott pajzsoscankók illetve füstös cankók, szarvasborjút vezető szarvas; meg mi minden nem… még sorolhatnám:) Csak mindent sorjára!

Folyamatosan érkeznek be a vendégektől a fotók így most egy olyan képet szeretnék megosztani Veletek, ahol Andrissal és Alízzal madarászkodtunk a VOLT Fesztivál idején; egy szép napütötte délután!

Hát következzék a kígyászölyves történet:

Alíz felhívott, hogy mennek VOLT Fesztiválra, de szeretné megajándékozni  férjét egy madarászós programmal. Megbeszéltük, hogy délután találkozunk és azonnal ki is ruccanunk a Fertő parti szikesekhez!

Miért is volt olyan különleges a “Délutáni kiruccanás” program?Hát olvassátok:

Aznap nagyon fújt a szél, a kalapomat is majd levitte a fejemről, tűzött a nap …. és alig értünk ki a terepre, egyszer csak Andris felhívta a figyelmem egy madárra. Azonnal láttam, hogy nem egy “mindennapi szárnyasról” van szó! A fejünk felett körözött. Olyan szerencsések voltunk, hogy jól láthattuk fehér hasát, ami szinte világított olyan fehér volt. Bámultuk az eget- elég viccesen nézhettünk ki- sokan elmentek mellettünk csodálkozva..”vajon..ezek a bolondok mit néznek?!” Ugyanis a madarat távcsővel lehetett igazán megfigyelni. A KOWA távcsővel jól kivehető volt barnás rajzolata szárnya belső részén, és a barnás nyaka, ami elvált fehér tollazatától. Nagyon izgatott lettem, mert amikor megnéztem beigazolódott  a gyanúm, hogy egy különleges ölyvet látunk. Egy hím kígyászölyvet!!!!

Azt hiszem nem kell magyarázni a fenti képet! Alíz fotózta és mi akik a képen vagyunk: mi vagyunk a “madárbolondok”.  Ő volt egyébként a “madárbolond-figyelőnk” 😛 Szerintem jókat kuncogott magában rajtunk, de higgyétek el- ő is igazán értékelte a látványt, sőt… méghozzá a madárBolondok látványát!:):):)

A lényeg, hogy olyan ritka fajt láttunk, amit én se azelőtt! Pedig vágott a szél, forrón égetett a nap, de kit érdekel, ha az ember kígyászölyvet lát!  Bizonyíték, hogy egy osztrák kollégám is látta: lásd itt

A madár egyébként annyira ritka, hogy itthon nálunk csupán 46 egyedet gyűrűztek meg 1951-2006 között.Ezekből a fiókák száma 45! Tehát ebből csak egyetlen egy ami kifejlett madár volt!Egyetlen egy gyűrűs madarat találtak meg külföldön 2006-ig, Szíriában, ami Tokajtól-a gyűrűzés helyétől-  2050 km-re esik!!!! Azért ez magunk között szólva is eszméletlen! A hazai költőállományt 50 költőpárra becsülik, ez nagyon alacsony szám! Nagyon keveset tudunk a vonulási útvonalukról, a könyv azt írja, hogy általában tavasszal látni kígyászölyveket nálunk, amit mint látjuk megcáfolt a látott egyed!  (Forrás: Magyar Madárvonulási Atlasz 207.old.)

A Fertő-Hanság ill a Neusiedler See- Seewinkel Nemzeti Parkban áprilistól augusztusig láttak kivételesen egyet – egyet, a “Fertő-táj madarai” c. kiadványban csak így olvassuk: “kivételes- rendszertelen- nagyon ritka”

Sajnos saját kép nem készült a madárról, de találtam Nektek egyet a neten (Forrás: www.sokszinuvidek.24.hu)

Talán ezekből az adatokból érthetjük, miért is voltunk olyan kiváltságos helyzetben, hogy láthattuk ezt a madarat!

Kívánom mindannyiunknak, hogy lássuk meg a szépséget és a különlegességeket a mindennapjainkban is!

Várlak Benneteket is egy-egy túrámra!

Kalandra fel!!!! Ne felejtsük el:“A természet nem ismer határokat!”

Szeretettel:

Dia