Egyéb, Élmények, Vándormadarak

Örvös ludat láttam

Bizony ám, örvös ludat láttam!!! Miért is olyan nagy szenzáció ez?

Személy szerint nekem azért, mert életemben először láttam ezt a madarat! Viszont a Fertő-tájon is ritkaságnak számít, így leírhatatlan az a boldogság, hogy megfigyelhettem ezt a csodás “matt-fekete”,  elegáns madarat!

Sajnos saját fotó (még;) nem sikerült, mert idő előtt elrepült. De íme egy profi fotó erről a fajról és talán mindenki érti, miért vagyok/voltam “besózva”! Talán elfogultságom teljesen megalapozza ez a fotó:

Dark-bellied Brant Goose Branta bernicla bernicla at Cley Norfolk.

Mai nap “kinéztem” Mekszikóba, gondoltam madarászok egyet. Készítettem is egy videó felvételt, amint épp leszállnak a nagy lilikek. (Ezt talán többen láttátok is a facebook oldalon-  a technikán még van mit javítani. Rajta vagyok!)

Ott álltam a Borsodi dűlőn és Végh Gyuri juhász- barátom odajött hozzám, amint épp a rackanyájat őrizte. Nagy kikerekedett szemekkel és gyermeki érdeklődéssel nézett bele a KOWA spektívbe!  Épp, hogy megmutattam neki a bütykös ásóludat…nézem csak..hoppá!!!…ez valaki más a lencse túlvégén! Ismerős volt a madárhatározóból. A madár alig nagyobb egy récénél, 1,2 kg testtömegű és 56-61 centiméter nagyságú, szárnyfesztávolsága 110-120 centiméter. Tehát nem nagy lúdról van szó. (Forrás: wikipedia.com)

A szívem majd kiugrott a helyéről, amikor megláttam! Gyorsan megnéztem a madárhatározóban, hogy valóban az-e  amire gondolok; addig Gyuri nézte…és ő is “elhűlt” a madár szépségén! Aztán azonnal hívtam Hadarics Tibort, a Fertő-Hanság Nemzeti Park kollégát, madarászt. Nagyon örültem, mikor mondta, hogy látott a napokban az osztrák részen egy egyedet. Talán ez ugyanaz az állat, amit ő is látott. Ez is csak igazolta, hogy nem tévedtem. Itt szeretném megköszönni Tibornak, hogy a birding.hu a Terepmadarászok honlapján feltüntette az én megfigyelésemet is. Nagyon jó érzés résztvenni ebben!

Kérte próbáljak készíteni képet, – de mint említettem –  mire sikerült volna; pont elrepült. Sebaj!Talán még itt időzik a környéken és sikerül készíteni róla egy közeli fotót a KOWA spektíven keresztül.

A madárról nyomtatott irodalmat szinte nem találtam, így kutakodtam még az interneten. A következőt írják róla:

“Az örvös lúd a sarki tájak lakója s a föld legészakibb részein fészkel. Így Grönland északi vidékeitől a Spitzbergák, Ferenez-József föld, Novaja-Zemlja, Taimyrföld felé terjed a Grinnel földig, hol a 82° 33° é. szél. alatt találták fészkelve. Kietlen hazájából tél felé százankint vonul a hollandi, észak-francziaországi, dán tengerpartokra, úgy a Keleti-és Északi-tenger partvidékeire, ritkábban Közép-Európa belsejébe is. Hazánkban többször észlelték. (..)A Fertőn JUKOVITS szerint igen ritka, de néhányat mégis szerzett;* FASZL ugyanitt Hegykőnél 1879-ben novemberben látta.* DOMBROWSKI írja,* hogy 1886 decz. 6-án bátyja a bécsi vadaspiaczon vett egy  példányt, melyet szintén a Fertőn lőttek; ez a nemz. múzeumba került. 1887 márcz. második felében két csapat tartózkodott a Fertő délkeleti részein, (Mexikónál); egyikben 19 db, másikban 21 db. volt Márcz. 19 és. 24-én egy-egy darabot el is ejtettek közülök.” (Forrás: Magyarország madarai – Írta: Chernelházi Chernel István, Képekkel ellátta: Nécsey István Intézte: Herman Ottó, Budapest 1899. Franklin Társulat Nyomdája)

Ebből a szövegrészből láthatjuk, hogy ezt a fajt megfigyelték már itt a Fertőn sokkal korábban is, és nem kis létszámban!(Friss adatok hamarosan!)

A Magyarországon ritkán előforduló, védett örvös ludat csak vonulási időszakban figyelhetjük meg, nálunk általában télen. E faj előfordulása is bizonyítja a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetvédelmi kezelésének eredményességét. Így – több mint nyolc ezer kilométerről érkező különleges vonuló madárfajok, köztük az örvös lúd is  – zavartalanul pihenhetnek és táplálkozhatnak a Fertő-tájon.

Mutatok pár térképet és képet, hogy hol is fészkel ez a faj, hogy el tudjuk képzelni, hogy micsoda eszméletlen távolságot tesz meg, elvándorolva a tundra jeges időjárása elől.

Talán így mindenkinek érthető, hogy miért is olyan nagy dolog az, hogy itt a mi kis hazánkban egy örvös lúd landolt. Mint láthatjuk a birding.hu oldalon többet is láttak a napokban, ami külön öröm! 🙂

Azt írják még az örvös lúdról, hogy “(..) a sarki tengerek kietlen partjain költ-legmagasabb sarki körig. Itt a szűkösen termő tengeri növényzetből él. Telelőterületén kedvelt tápláléka  a tengeri fű.” (URANIA ÁLLATVILÁG -Madarak, 93.oldal, Gondolat Kiadó, Budapest 1972) Igaz, tengeri füvet errefelé nem talál, de láthatólag jól érzi magát ezen a vidéken is.

Pár fotó még az örvös lúdról fészkelőhelyén:

Forrás: http://www.nhptv.org/natureworks/brant.htm OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Repülés közben Nagy-Britannia partjainál:

Forrás:http://www.warwickshirewildlifetrust.org.uk/species/brent-goose

Remélem ezekkel a képekkel és térképekkel még inkább felkeltettem az érdeklődést!

Télen is vannak programok, figyeljétek a honlapot ill. facebook oldalt!

Remélem látok még örvös ludat az idén, sőt programjaim során is megmutatja magát!

Látjátok:  valóban ismét bebizonyosodott, hogy “a természet nem ismer határokat” még ha több ezer kilométerről is van szó!

Szeretettel üdvözöllek benneteket:

Dia