Egyéb

Platánok

Ma reggeli kutyasétáltatás közben arra gondoltam miért ne írhatnék a platánról.  Bevallom őszintén a platán sose volt egy kedvenc “fásszárú fajom”, de ahogy egyre többet járok egy bizonyos platánsor mellett/ alatt:)- egyre inkább felfedezem különlegességüket.

A platánokat a 17. században úri kedvtelésből kezdték el ültetni a “nagyurak”. De gondoljuk csak el: amikor elültették ezeket a fákat, akkor nem voltak ilyen hatalmasak, csak arra gondoltak, hogy majdan az utódaik, árnyékot adó platánsorok között fognak lovaskocsikázni.

A platánok nagyon hosszú életűek, akár 1000 évet is megélnek!

A platán most ebben az időben, júniusban – mint jól látható- ledobja régi vékony fakérgét. Mintha csak kinőtte volna régi ruháját és ledobja, hiszen úgyis nyár van! “Lásson mindenki csodát, milyen szép az új ruhám!”

A fa folyamatosan növekszik, és egyszerűen “lereped” róla legkülső kérge. Egyik fa sem teszi ezt ilyen látványosan, az út csupa telis tele van kéregmaradványokkal.

Egy ideje olvasok egy NAGYON jó könyvet: Peter Wohlleben: A fák titkos élete c. könyvet! Mindig ajánlom ezt a könyvet túravezetéseimen is, mert annyira másképp ír ez a bajor erdész a fákról. Minden sora sugározza, hogy csodálja a fákat! Miként kommunikálnak? Mikor virágoznak?

Minden kérdést igyekszik megfigyeléseivel illetve legfrissebb kutatásokkal alátámasztani!

Így amikor ahhoz a részhez értem a könyvben, hogy a fák egyedei közt is vannak karakterek… és ma ránéztem a platánokra..valóban!!!Gondoljatok csak bele, minden fa más és más…de hát ha egy helyen nőnek, ugyanolyan a DNS-ük,ugyanannyi eső éri, ugyanannyi ideig tépi a szél, annyi ideig süti a nap, ugyanazon talajtípuson…lásd pl egy kertben vagy parkban álló fákat… vagy pl itt most a platánsor, amiről írok…

mindegyik más és más….

elgondolkodtató….

Lehet James Cameron Avatarja nem is lehetetlen? A fák mérhetően- drótokkal stb- kommunikálnak egymással, elektromos kisüléseket észlelünk.

Ezt csak úgy gondolatébresztőnek gondoltam….

Ti mit gondoltok?Várom a kommenteket:)

Szerintem csodálatos!

Bővebben itt olvashattok a platánról.